Meny
Tilbake
22.04.2013 14:54 - oppdatert 27.03.2017 09:16

Slik beregnes seeding på Birkebeinerrennet

Seedingtabellene for Birkebeinerrennet 2018 lages ved å sammenlikne resultater fra
det enkelte seedingrenn med resultater i Birkebeinerrennet 2017. Sammenlikningene blir gjort for løpere som har deltatt i både det aktuelle seedingrennet og i Birkebeinerrennet 2017.
Seedingen gjøres slik at disse løperne i gjennomsnitt får lik seeding fra det aktuelle
seedingrennet og Birkebeinerrennet 2017.

Sammenlikningen gjøres på flere ferdighetsnivåer. Puljegrensene for hver pulje defineres dermed av løpere på riktig nivå. Sammenlikning på flere nivåer ble innført i 2010, basert på erfaringer fra tidligere år. Inntil 2010 var det en fast seedingfaktor for alle puljer i hvert seedingrenn, men fra 2010 er seedingfaktoren unik for hver pulje, og det gir mer korrekt seeding også for de bakre seedede puljene.

Utvalget av løpere i seedinggrunnlaget kan være flere hundre løpere,
avvikende resultater lukes bort før seedingtabell lages slik at man
unngår at løpere som har hatt større uhell etc påvirker seedingfaktorene.

Fordi seedingen gjøres ved å sammenlikne resultater til et utvalg løpere, vil faktorer som værforhold, føre og løypeprofil i stor grad bli inkludert indirekte. Er det f.eks. motvind hele veien vil alle få dårligere sluttid, og det vil da gjenspeile seg i seedingstabellen. I og med at vi gjør sammenlikningen på mange nivåer, vil også  endringer i føreforhold eller nysnø i løypa bli indirekte inkludert i seedingfaktorene.

Det at seedingen gjøres ved å sammenlikne løpere på forskjellige nivå, gjør at de ulike seedingrennene kan ha ulik prosent bak vinner for en gitt pulje. Dette er et uttrykk for at ulike seedingrennene ikke skiller løperne like mye. Årsaken til dette kan for eksempel være løypeprofil eller føre.

Vi mener at denne modellen for å beregne seeding gir mest mulig korrekt og rettferdig seeding. Vårt mål er at det ikke skal være noen renn som er lettere enn andre å få god seeding fra. Likevel er jo langrenn en utendørsidrett, og man kan derfor ikke gardere seg fullstendig mot at spesielle værforhold etc. kan påvirke seedingen i noen tilfeller. Utover dette vil det være slik at en løper som for eksempel er veldig god til å stake får best seeding ved å seede seg fra et renn med mye staking. Dette mener vi at er vanskelig å ta høyde for i seedingen og derfor må leve med.

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera