Meny
Tilbake
26.06.2015 10:31 - oppdatert 08.08.2016 09:16

Løypebeskrivelse Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet er verdens største terrengsykkelritt over fjellet. Løypa er 86 km med start i Rena sentrum og målgang ved Håkons Hall på Lillehammer.

Traseen justereres fom 2016. Løypa blir 6 km kortere og det anslås at gjennomsnittstiden blir noe raskere. Deltageren vil få en en større naturopplevelse.

Løypebeskrivelse

Rena- Skramstadsetra 0-13 km
Start er i Tollef Kildesgate i Rena sentrum. Løypa går nordover Koppangveien, under RV-3, opp Rogsveveien, inn i Kirkeberggt., videre sørover Løypeveien og inn Åsbygdveien. Åsbygdveien følges vestover forbi Skramstadsetra (640 moh). De første 1,8 km er på asfalt i flatt terreng. Her svinger veien 180 grader til venstre. Etter ca 7 km går løypa over til grusvei. Fra start til matstasjon på Skramstadsetra er det en stigning på 450 meter og de første kilometerne er seige.

Skramstadsetra – Bringbu 13-26 km
Veien blir smalere og går på skogsbilvei inn i de første tekniske partiene. Her er det ca 500 meter utforkjøringer på jordunderlag. Vær forsiktig og hold til høyre dersom du ikke skal kjøre forbi. Etter utforkjøringene er det et langt slakt grusveiparti ned til Djuposet og elva Åsta. Her er det en brå sving inn på en smal bru – avpass hastigheten! Etter skogpartiet/gåpartiet går løypa på skogs/grusvei ca 4 km til matstasjon på Bringbusætra. Før matstasjon er det bratt bakke ned til skarp høyresving på bru.

Bringbu – Kvarstad 26-44 km. Justert trasè på denne strekningen, ca 3 km kortere
Løypa går på skogs- og grusvei. Her passerer du elva Kråleråa via ei bru. Du sykler inn på ny justert  trasè 300 meter etter brua. Løypa går videre på grusvei opp til Bjønnåsen, gjennom hyttefeltet hvor det vil være mye mennesker. Ny strekningen fra Bjønnåsen til Nysetra.  Etter hyttefeltet vil det være 2 km i naturskjønne omgivelser på kjerrevei opp til Nysetra før du sykler på gammel trasè opp mot Øyungen (785 moh). Løypa fortsetter slakt, men raskt nedover til matstasjon på Kvarstad (670 moh).

Kvarstad – Storåsen 44-65 km
Fra Kvarstad stiger løypa på fin grusvei opp Kvarstadsæterlia til Grunnbekken og videre til Storstilen. Etter setergrenda og over brua i bunnen av bakken starter de berømte Rosinbakkene. Her er det sterk stigning i ca 1,4 km. Løypa går videre på grusvei i småkupert terreng forbi Aksjøen (860 moh) og opp til matstasjon på Elgåsen (900 moh). Dette partiet har noen tunge motbakker og løypa går fortsatt i småkupert terreng opp til løypas høyeste punkt på Storåsen/Sjusjøen (955 moh). 

Storåsen – Håkons Hall, Lillehammer 65-86 km

Justert trasè fra Storåsen til Avskåkelia, ca 3 kortere
Etter passering på Storåsen starter ny, justert trasè fra Sjusjøen langrennsarena. Herfra følger løypa Birkebeinerrennets trasè gjennom undergangen. Den er gruset opp til kjerreveistandard. Løypa går over myr og slakt nedover til Nybu. Herfra vil det være 1 km hvor hastigheten kan bli høy, sjikaner blir satt opp for å dempe farten. Vis hensyn til medsyklister.

Videre går løypa inn Svartbekkvegen og du sykler ca 700 meter før du kommer inn på gammel trasè.

Etter ca 3 km går løypa bratt ned mot skarp sving (180 grader) til høyre ved Avskåkålia og ut på Sjøsetervegen. Sjøsetervegen inn mot skistadion har asfaltdekke og her går det fort. Vær oppmerksom på at vegen er dårlig vedlikeholdt og har stygge hull og kuler som kommer brått på og som ikke forventes på vei med fast dekke.

Løypa inn på Birkebeineren Skistadion og videre på grusvei til Kroken. Deretter på fast dekke bratt ned bakkene med skarpe svinger til avkjøringen til toppen av Ballettbakken. Løypa ned ballettbakken er lang og bratt med grusdekke. Du kjører videre på grus rundt hoppanlegget og ned sti i Gamle Nordseterveg til målgang ved Håkons Hall (290 moh). 86 km er tilbakelagt og du har gjennomført Birkebeinerrittet.

Gratulerer!

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera