Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Per Magne Dalen/tvsporten.no 27.01.2017 13:24 - oppdatert 27.01.2017 15:26

- Håper jeg slår kjerringa

Foreldrene Northug og Aunli skal pushe hverandre fra Rena til Lillehammer.

Familiene Northug og Aunli slår seg sammen for å få suksess i skisporet på flere plan. Først tok Petter Northug med seg Lars Ove Aunli, sønnen til skistjernene Berit og Ove Aunli, i sin privatsatsing da Lars Ove ble vraket fra Team Veidekke etter forrige sesong. Deretter slo foreldreparene seg i hop for å komme i Birken-form.

Men mens unggutta satser på suksess på verdenscupnivå og medaljer i VM, er det Birken som er sesongens hovedmål for foreldregenerasjonen, nå samlet i Team Norsk Limtre.

– Vi har ikke satt oss noe tidsmål, men jeg håper det blir bra føre og en fin tur, og jeg håper at jeg greier å slå kjerringa, sier Ove Aunli til Birken.

Den tidligere verdensmesteren har ikke gått skirenn siden sist han gikk Birken. Det er åtte år siden.

Tvingende nødvendig
Det var pappaene John og Ove som tok initiativet til Birken-prosjektet. De to legger ned betydelig tid sammen i smørebua til Strindheim, og langt mindre på fysisk fostring. Det hadde begynt å sette sine spor, og på et skirenn i Östersund i fjor begynte de å drodle rundt Birken.

Da veide Ove Aunli 115 kilo. Men etter å ha trent systematisk noen måneder og fått en høydesamling med kona Berit, herr og fru Northug og unggutta i Val Senales i Italia på høsten under beltet, var han nede i 90 kilo. Han føler at han er kommet godt i siget, men at han fortsatt har en jobb å gjøre før rennet i mars.

– Vi fikk jo et lite høydeopphold i høst, men det er vel tvilsomt om vi har noen effekt av det nå lenger, sier han.

Grunnlaget finnes
Birken-mosjonistene starter imidlertid ikke helt på bar bakke. De vet godt hva som skal til for å gå fort på ski og hvordan de skal legge opp treningen.

Berit Aunli tok tre VM-gull på hjemmebane i 1982 (5 km, 10 km og stafett), og sølv på 20 km i samme mesterskap. Hennes internasjonale gjennombrudd var OL i Lake Placid i 1980, der hun var med på stafettlaget som tok bronse. Under OL i Sarajevo i 1984 bidro hun til norsk gull på stafetten, og tok sølv på 5km. Hun vant også verdenscupen sammenlagt sesongen 1981/82.

Ove Aunli var en del av det legendariske norske stafettlaget som tok gull på VM i 1982 der Oddvar Brå brakk staven. Han har også VM-gull på stafetten i Seefeld i 1985. Videre tok han sølv på 30km og bronse på 15km under samme VM, og bronse fra VM-stafettene i 1978 og 1987. Ove har også OL-bronse på 15 km fra Lake Placid i 1980, to verdenscupseiere på 3 0km (1979 og 1984), og han ble nummer tre sammenlagt i verdenscupen i 1981 og 1985.

John og May Northug har riktignok ikke personlig erfaring fra konkurranseidrett på internasjonalt nivå. Men de burde også ha god greie på hva som kreves etter årevis som støtteapparat for de tre sønnene Petter, Tomas og Even. Petter (31) trenger ingen videre presentasjon. Både Tomas (26) og Even (21) leverer på internasjonalt nivå og har vært innom landslag og forbundslag av forskjellige slag de siste sesongene.

(Kilder: Wikipedia, snl.no)

Bilde: De er klare for Birkebeinerrennet 2017. Fra venstre Ove Aunli, Berit Aunli, May Northug og John Northug.

Se video fra teamets treningsleir i Val Senales

load articles
Webkamera
Webkamera