Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Privat 13.03.2018 06:00 - oppdatert 13.03.2018 06:00

– Birken-drømmen har plaget meg i ti år

Nå er hun tilbake for å oppleve rennet som blåste bort.

I 2007 reiste Kim Callahan fra Vermont i USA og et par gode skivenner til Norge for å feire 50-årsdagene på beste vis de kunne tenke seg: Å gå det sagnomsuste Birkebeinerrennet. 54 kilometer fra Rena til Lillehammer med sekk på ryggen. De forberedte seg grundig, dette skulle bli tidenes opplevelse.

Men det ville seg ikke helt for amerikanerne. Først manglet skibagen da de landet. Flyselskapet lovet utkjøring senere, men bagen kom ikke. Det løste seg med noen telefoner.

– Plutselig sto vi der på Madshusfabrikken og hentet nye ski, forteller Kim.

Selv om venninnen selvsagt helst skulle hatt sine egne ski, reiste skigjengen reiste spente og tente til start på Rena. De varmet opp og gjorde seg klare, men i det de skulle laste bagene sine inn på transporten, begynte de frivillige på transporten og kaste løpernes bager ut av lastebilene igjen.

Saken fortsetter under

Kim Callahan 760x570

Der sto de og lurte på hva de skulle gjøre. Foto: Privat

Suppen fra fjellet
Det haglet beskjeder over høyttalersystemet og folk kom fra startsporene, hentet bagene og virret i alle retninger, minnes Kim.

– Vi kunne jo ikke norsk og trodde det var standard informasjon om rennet. Men etter hvert kom det massevis av busser, og folk begynte å gå på bussene. Vi spurte en av deltakerne hva som var på gang, og han svarte på engelsk at ”the soup has blown into the forest.” Det ga lite mening, sier Kim.

Så kom meldingen på engelsk: Rennet var avlyst.

– Vi trodde ikke våre egne ører. De mente vel utsatt? Det var jo flott vær, bare litt kaldt og litt vind. Vi så på hverandre og lo hysterisk. Dette kunne ikke være sant. Vi hadde jo trent hele vinteren for dette, planlagt turen i over et år, og taklet så mange problemer bare for å komme til start. Vi kunne ikke dra herifra uten å ha gått på ski, om enn det bare er fram og tilbake på startfeltet, sier hun.

Stormen
Venninnegjengen la ut fra start og på vei mot Lillehammer. Etter hvert kom det horder av deltakere nedover mot Rena.

– Det var storm i fjellet og rennet var avlyst. Men det var litt av en parade av løpere vi møtte, gamle og unge, med sekker og utstyr, på vei tilbake til start, minnes hun.

Snart måtte også amerikanerne snu.

– Vi måtte jo bare gjøre det beste ut av situasjonen. Vi brukte resten av dagen på Rena, og traff folk fra hele Norge. På bussen tilbake til Lillehammer var det en kakofoni av språk og folk som sang og lo og pratet om dagens opplevelser. Vi følte oss heldige som hadde fått oppleve alt dette, forteller Kim.

Reserveturen
Dagen etter var det knallvær. Venninnegjengen la ut på ski i Birkebeinerløypa, fra Lillehammer mot Rena.

– Hvor nær vi kom til punktet der vi måtte snu dagen før, vet jeg ikke. Men det var fantastiske forhold og perfekte spor. Da vi kom tilbake til OL-stadion, der jeg hadde sett for meg at vi skulle tas imot av horder av jublende tilskuere og norske flagg, var det tomt. Det var skumring, gråvær og tyst som i graven. Men så, ut fra tåkehavet hørte jeg en stemme som heiet oss inn. Det er et minnet som har brent seg fast hos meg, sier hun.

Skjebnens ironi ville det for øvrig slik at dagen etter ble den forsinkede skibagen levert i lobbyen.

– Vi lo til vi gråt, sier Kim. 

Saken fortsetter under

Turen fra Lillehammer mot Rena var et eventyr. Foto: Privat

Turen fra Lillehammer mot Rena var et eventyr. Foto: Privat 

Tilbake etter Birken
Kim og vennene fikk en unik opplevelse, men i ti år har det plaget henne at hun ikke fikk gått Birkerennet. Da hun fylte 60, spurte hun datteren om hun ville gå med henne i år. Og slik ble det. I år stiller Kim Callahan til start på Rena sammen med datteren Morgan Pratt (19).

– Vi har trent både høst og vinter, barmark og langrenn for dette. I år skal vi gå over fjellet og endelig få oppleve et fullsatt stadion med norske flagg og tusenvis av folk, sier hun. 

Kim Callahan og datteren Morgan Pratt. Foto: Privat

Kim Callahan og datteren Morgan Pratt. Foto: Privat

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera