Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst: Eirik Lund Røer Foto: Privat 12.03.2018 07:33 - oppdatert 12.03.2018 08:09

Gjør ferdig skiene i god tid

Ikke la smørestresset knekke deg før Birkebeinerrennet, men gjør i stedet ferdig skiene god tid i forveien og oppnå et bedre resultat.

Like sikkert som at vi nordmenn er gale etter snø og ski, er det at mange nærmest er fanatisk opptatt av hva man skal smøre med. Og i Birkebeinerrennet, for mange sesongens hovedmål, sier det seg selv at de fleste blir litt ekstra opptatt av hva som legges under skiene. Mange velger å sette bort skiene til profesjonelle før et renn som Birken, men det behøver ikke nødvendigvis å være så vanskelig å gjøre ting selv.

– Gjør du ting enkelt vil du som regel oppnå bedre ski enn om du gjør ting komplisert, hvor det er fort gjort at en prosess går skeis dersom du er uerfaren, innleder Trond Wiggo Hagen, smøresjef for rekruttlandslaget i langrenn.

Start tidlig
Mens ekspertene og til og med smøringsprodusentene som regel råder til å gjøre ting enkelt, lar mange seg rive med av hver eneste testrapport, tips og hvisk i øret helt inn til rennstart. Da er det nærmest et paradoks at smørestresset både kan være med på å redusere den fysiske kapasiteten i rennet, og ikke minst gjøre skiene dårligere enn om du hadde prioritert å starte på jobben tidligere.

– Jeg ville startet minimum to-tre dager før rennet og legge en hard glider, egnet til de gitte forholdene. La den stå i et døgn, slik at den får herdet seg godt. Så ville jeg brent et fleksibelt pulver og latt det stå et døgn eller to for krystallisering. Da vil du mest sannsynlig få bedre ski enn om du stresser og legger et pulver på kort tid morgenen før start, fortsetter Hagen.

Hagen påpeker at samtidig som at det er viktig å ta til seg lærdom fra eksperter, produsenter, sportsbutikker og venner, må man til syvende og sist også stole på seg selv og det valget man gjør.

– Du får masse input, men du må faktisk stole på det du gjør selv. Er du trygg på at det pulveret du har valgt er riktig, så er det ikke noen grunn til å endre det. Da har det mer å si at du lar skiene stå i noen dager, slik at produktene får herdet seg, sier han.

Slik legger du pulver selv
Det er en kjensgjerning at det å legge pulver på skiene er det som gjør at mange kvier seg for å smøre skiene selv til et renn som Birken. Hagen har noen gode tips til hvordan også du kan klare det.

– Har du et stabilt smørejern er dette noe de fleste klarer. Du kan for eksempel legge et litt tykkere lag med pulver, og bør kanskje ikke brenne så sakte som det vi gjør. Si at du brenner på rundt seks-syv sekunder på en hel ski, kontra oss som brenner på ti-tolv sekunder, sier Hagen, og fortsetter:

– Det er også en grei regel å huske på at i det du setter ned jernet er det i bevegelse. La det aldri stå i ro. Og om det er noen felter som ikke blir bra lar du det bare være. Er du ikke fornøyd er det tryggere å kjøre over med en rotorfleece til slutt, råder smøresjefen avslutningsvis.

7 tips til hvordan DU kan smøre dine egne superski:

  • Sørg for at du har en ski som passer til deg, og som har en bra struktur/slip.
  • Vask skiene godt med en fluorrens og sørg for at du har en ren såle før du begynner på jobben.
  • Jobb godt med sålen og varm inn en hard glider flere ganger til sålen er mettet og fin.
  • Legg en aktuell hard glider to-tre dager før rennet og la den stå i et døgn før du sikler og børster skiene.
  • Brenn et aktuelt fleksibelt pulver og la skiene stå i et døgn eller to før du børster dem. Tips: Legg gjerne mer pulver for å unngå å brenne sålen, la aldri smørejernet stå i ro.
  • Legg den aktuelle festebasen og la den stå i et døgn eller mer for å herde.
  • Sett en rett manuell struktur, for eksempel en 1 mm rett på bakski. I lange løp er det ofte en fordel å gå på en rett struktur.

 

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera