Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst: Ragnhild Moen Holø, Foto: privat 30.06.2017 08:47 - oppdatert 30.06.2017 15:05

Mestringsfølelsen kommer etter at du har vært i kjelleren

Truls liker å presse seg til det ytterste

Truls Wæraas (50) er mangeårig Birkendeltaker. - Hvis man skal få den gode mestringsfølelsen må man presse seg til det ytterste, mener han.

Truls Wæraas trener allsidig, og har de siste årene også forsøkt seg på triatlon. Det handler om å variere treninga slik at kroppen tåler mer.  

- Jeg trener ski, sykkel, løp og svømming, og har nesten en daglig treningsøkt, forklarer han.

Gjør som Truls, meld deg på til Birkebeinerrittet du også!

Lite prat
Han beskriver det å sykle i Birkebeinerrittet som å «gå inn i bobla».

- Det er lite snakking underveis. Jeg har fokus på meg selv. Jeg blir trigga hvis jeg begynner å ta inn på noen. Det å knipe innpå meter for meter er en god følelse.

Truls Wæraas sier at for ham er rittet er en kamp mot seg selv og klokka. Når han kjenner at det flyter bra, gir det ekstra selvtillit.

- Hvis man tar igjen noen, så gir det en ekstra boost. Man ligger kanskje bak i noen minutter, trøkker til og smyger forbi, og det føles herlig, gliser den spreke trønderen.

Konkurrere mot seg selv
Truls Wæraas forteller at han prøver å være flink til å føre treningsdagbok, slik at han kan sjekke opp mot hva han har gjort tidligere.

- Det er artig å følge med underveis, jeg liker å konkurrere mot meg selv. Jeg tar ofte enkle tester i løpet av treningsperioden for å sjekke formen, disse gjør jeg stort sett på mølla, forklarer han.

Den treningsglade 50-åringen har full jobb som rådgiver i Trondheimsfirmaet Engasjert Byrå, men bruker mye tid på trening på fritida. Han har vært deltager i Birken i flerfoldige år, både på løpet, rennet og rittet. Han debuterte som Birkendeltager i 1989.

- Birken er supert fordi man kan sammenligne seg med seg selv, år for år. Mitt mål er å forbedre seg litt for hver gang. Jeg er ikke så opptatt av å slå naboen, men det er kult hvis man klarer merket, sier Wæraas, som beskriver Birken som et vanvittig bra arrangement.

- Logistikken er super, det er god stemning, mye folk, bra løyper og passe utfordrende. Alle som vil få det til, fikser den løypa der, sier han.  

Langt og utfordrende ritt
Birken er et langt ritt på ni mil, og det er nok av utfordringer underveis. Selv om ikke løypa er så teknisk krevende, er det mange høydemeter. Samtidig er det lange, flatere strekninger der det er lett å miste fokus.

- Det er mye å jobbe med underveis i rittet. Man har kanskje trent mye alene, og plutselig er du omgitt av mange andre som vil akkurat det samme som deg: Komme raskest mulig over fjellet, sier Olaf Johan Thomasgaard, konstituert daglig leder i Birken.

Godt-vondt trøkk før start
Han var selv en ivrig Birken-deltager før han begynte å jobbe i organisasjonen, og han sier han spesielt husker den noe trykka stemningen før startskuddet gikk.

- Jeg husker det god-vonde trøkket, som kom hvert eneste år. Stemningen var til å ta og føle på. Holder formen, holder utstyret, sitter gel’en der den skal være? Man blir nesten litt konfirmant igjen, ler Olaf. 

Han beskriver samtidig den gode stemningen når rittet først var i gang, og hvor mye folk det var og er langs løypa i Birkebeinerrittet.

- Man blir nærmest møtt av en flaggborg på Sjusjøen. Det er noe helt eget, sier Thomasgaard, som legger til at utforkjøringene fra Sjusjøen og ned har blitt forbedra de siste årene.

- Vi har lagt løypa vekk fra asfalten for å få ned farten noe. Du vet, noen er jo rå på utforkjøringene. Mens andre tenker mer konsekvenser, særlig vi som begynner å dra på åra, ler han.

olaf på sykkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olaf på sykkeltur i Vingelen

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera