Meny
Tilbake
Artikkelbilde
shadow shadow
Tekst:Marthe Katrine Myhre Foto: Trimtex 20.09.2017 07:23 - oppdatert 20.09.2017 09:46

Perfekt tid for birkebeinere å løpe

Mørket kommer raskere, temperaturen synker og hverdagen innhenter oss. Høsten kommer, enten vi vil eller ikke, også for birkebeinere.

Høsten er en fin årstid og det er nå en kan høste av mye god trening og aktivitet gjennom sommeren. Årstiden byr ofte på de flotteste naturopplevelsene, de klareste morgenene og de beste konkurransene.

Høsten er til for å gi gode opplevelser i naturen, på trening og ikke minst – kanskje klare målet i en konkurranse du har satt deg. Det er på tide at treninga skal gi resultater og de kommer nå.

Bestem deg!
Dørstokkmila er det mange som opplever som enda lengre når kveldene blir kortere, regnet skyller ned og temperaturen faller. Sofaen er ofte enda mer fristende og det er mange som tenker at det er greit å roe ned på treninga før vinteren.

Bestem deg og si til deg selv at det er nå det starter. Opplevelsene ligger ute og venter. Det er bare å hoppe i det!

Det viktigste valget tar du selv. Alt er mulig og det er gode grunner til å bestemme seg for å trene ute gjennom hele høsten og vinteren – helt fram til våren dukker opp igjen.

Det handler om å endre tankegangen, kle seg riktig og komme seg ut. Du vil aldri angre etter at turen ute i frisk luft er over.

Ikke la høst- og vintervær stoppe deg fra å mosjonere eller skape gode opplevelser ute.

Perfekt temperatur og flotte forhold
Temperaturen er perfekt, stiene har godt med plass, og formen som du har bygget opp helt siden i sommer, er sannsynligvis på topp. Dessuten løper du nok fortere nå enn det du gjorde i sommer da temperaturen var på sitt høyeste.

Siden forholdene er tilnærmet perfekte, er det ingen grunn til ikke å tilbringe enda mer tid utendørs. Forleng langturene ved å løpe en til to kilometer lenger på hver langtur. Løp litt lengre intervaller og ta sjansen på å melde deg på en konkurranse.

Det finnes utrolig mange fine konkurranser både i Norge, men også i utlandet. Disse konkurransene kan være med på å gi deg enda mer blod på tann og en god motivasjon til å stikke ut på trening når det er mye annet som frister. Samtidig kan et godt grunnlag holdes veldig godt vedlike gjennom høsten slik at neste vår, virkelig kan bli en ny høydare.

Kle deg etter vær og vind, men ikke for mye
Løpeopplevelsen blir bedre med riktig tøy og gode sko. Kle deg etter vær og vind. Det kan være lurt og ikke ha på seg for mye tøy. Det er bedre å fryse litt de første minuttene. Varmen får du etter hvert som du kommer i gang. Ull innerst er en sikker vinner. Beskytt hode, hals og hender.

Husk at det er luften mellom plaggene som gjelder. Og den luften skal være tørr, da isolerer den best. Færrest mulig plagg er å anbefale.

Refleks er viktig. Kle deg synlig når mørket kommer. Det kan godt tenkes at du ser bilene, men det er absolutt ingen garanti for at bilistene ser deg og alle andre som ferdes i trafikken.

En hodelykt kan være en morsom investering. Løping ute i skog og mark på fine høstkvelder kan være magisk. Samtidig er det ofte godt for kropp og sjel å komme unna vei, trafikk og støy. Intervaller på fine grusveier og stier med hodelykt kan gjøre underverker med formen og det kan ofte føles som å fly gjennom hvert minutt, meter og kilometer.

Mine tips til trening utendørs i høstmørket:

Bestem deg
Kanskje det aller viktigste når det gjelder all trening. Ikke lag avtaler med deg selv som du ikke kan holde. Det er ingen vits i å lure seg selv kveld etter kveld.

Riktige klær til temperaturen
Sjekk gradestokken før du løper ut. Det er fint å fryse litt. Du skal jo holde deg i bevegelse.

Bruk refleks
Ingen bør være ute i høstmørket uten refleks, ei heller når det trenes.

Hodelykt
Hodelykt hever treningsopplevelsen og helt sikkert treningskvaliteten flere hakk. Det er alltid fint å se hvor du løper.

Sett deg et mål
Enten det er et mål om å gjennomføre en konkurranse på en gitt tid eller rett og slett bare komme i bedre form. Skriv ned målet og se på det de dagene motivasjonen ikke er helt på topp.

Det er ingen grunn til å sitte stille i høst!

Det er heller ingen grunn til ikke å melde seg på Birkebeinerløpet

 

 

load articles
Generalsponsor:
Webkamera
Webkamera