shadow shadow
Tekst: Stein B. Olsen, Foto: Birken/Geir Olsen Størst av alt er gleden over å fullføre

Ich bin ein Birkebeiner. I´am a Birkebeiner. Spre det til hele verden, eller du kan juble inni deg.

Størst av alt er gleden over å fullføre
Full av forventninger, nervøsitet og adrenalin tråkker du at av Rena sentrum. 86 kilometer har du foran deg på sykkelsetet, Lillehammer er målet. Birkebeinerrittet er hva det handler om. Og det er da vi sier: Størst av alt er, GLEDEN OVER Å FULLFØRE. 

Ta deg tid til å oppleve naturen og den gode stemningen
Vi sier ikke glem klokka, men bruk klokka til å motivere deg sjøl. Sett deg delmål over fjellet, ta deg tid til å oppleve naturen, stemningen. Alle folka som heier, og som ønsker at du skal få oppleve det aller største i Birken sammenheng: Gleden over å fullføre. Vi er mange som vil deg vel. Flere tusen frivillige, flere tusen publikummere, venner og bekjente, og folk du ikke kjenner. De ønsker at du skal få en topp opplevelse, at du skal nå målet ditt, å komme til mål på Lillehammer.

 Sliten, lykkelig og kanskje litt lei, men at nettopp DU skal få oppleve den ultimate følelsen over å fullført årets Birkebeinerritt. At du legger ut på Facebook, Instagram ,Twitter,  what ever. Jeg greide det, jeg fullførte, jeg kom til mål. Jeg er en Birkebeiner. Ich bin ein Birkebeiner. I´am a Birkebeiner. Spre det til hele verden, eller du kan juble inni deg.

Det er ditt valg.

 Fordi du har fortjent det. Fordi det var så mange som ønsket at du skulle lykkes. Og ikke minst fordi du ville det sjøl, og du greide det. Kos deg med den følelsen, den er ærlig fortjent.

Birken er for alle
Folkens det er dette Birkebeinerrittet handler om. Det er dette som ligger i bunnen for hele ideen med Birkenarrangementet. Å utfordre seg sjøl. Dessverre er dette blitt litt borte, men desto viktigere er det å gjenta budskapet. Birken er for alle.

Treningsmål
Det vi alle er opptatt av er at du bruker Birken som et treningsmål. Det er gulroten i treningsarbeidet enten du deltar med ski, sykkel eller løper. Ja, det er en konkurranse, men den konkurransen er mot deg sjøl. Glem venner og familie, glem kolleger, presset fra andre. Det er deg sjøl du skal konkurrere mot. På hvilket nivå, det er opp til deg. Sett deg ditt eget mål, tren for det, og delta i Birken på dine egne premisser. Glem aldri det.

Birken sitter selvfølgelig på mange tall og undersøkelser om nettopp dette.

-89 prosent oppgir at de har Birken som årets treningsmål. Det er gledelig. Birken er gulroten eller rosinen i pølsa, smiler Randi.

- Hvorfor er vi så opptatt av dette hvis allerede 89 prosent har denne målsettingen?

-Fordi en god ting ikke kan gjentas for ofte, og fordi vi ser at i kampens hete så er det mange som glemmer akkurat dette. Omverdenen ikke minst, sier Bolstad.

Blir i godt humør
Vi nevnte innledningsvis alle frivillige som vil deg vel. En av de mange som ønsker deg velkommen i mål, er tidtakersjef Hans Otto Olsen. Han blir i godt humør over å se alle blide og lykkelige syklister som triller over mål.

- Jeg blir rett og slett rørt over den gleden som sprer seg i ansiktet på folk når de endelig er i mål. Og den gleden blir større og større jo lenger ut i konkurransen vi kommer. Jeg har mange ganger stått i mål, og ventet på de siste. Som ber om få sykle til mål, som så fryktelig gjerne vil fullføre. Å stå i målområdet å ta de i mot, mens tårene triller, og du kan føle den personlige seieren de har.  Det er ikke alltid like lett å holde tårene tilbake da, og du føler at du får ta del i noe som betyr uendelig mye for så mange. Det er spesielt, og givende, sier Hans Otto Olsen.

- Er det en drivkraft for å være med?

- Så avgjort. Det gir både glede og mening, og du føler at du bidrar til å forandre folks hverdag. Det er en god følelse, mener Hans Otto Olsen.