Nyheter

Birkebeinertrippelen:

sportograf-114725680

– Det som er så fantastisk med Trippelen, er at den lar deg trene for den årstiden som er.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Sportograf og Knut Sande

Elitesyklisten Asbjørn Slagtern Fjellvåg vant Birkebeinertrippelen 2017. Det var hans tiende trippel, og slik sett var seieren ekstra gjev. – Det var veldig moro med trippelseieren, og spesielt artig siden det var min tiende Birkebeinertrippel.

Dessuten er det nok det største idrettsresultatet jeg har oppnådd i karrieren så langt, sier 26-åringen fra Asker CK. I år var intensjonen å forsvare Trippel-seieren, men et brukket kragebein på våren hindret ham i å få gjennomført Birkebeinerløpet på det nivået som kreves for å ta sammenlagtseieren.

– Det var litt kjipt. Det endte med at fatter’n, som hadde vondt i et bein, og jeg med brukket kragebein ruslet gjennom traséen på tre og en halv time siden vi uansett var påmeldte, sier Fjellvåg.

Kontinuitet
Denne sesongen håper Fjellvåg å være tilbake i godt slag til alle de tre konkurransene, og oppkjøringen startet allerede i september.

– Det som er så fantastisk med Trippelen er at den lar deg trene for den årstiden som er. Det viktigste er at du trener jevnlig og opprettholder en blanding av hardøkter og langturer, sier han. For Fjellvåg betyr det et par hardøkter og et par rolige langturer i uka, og ellers sper han på med det han rekker mellom jobb og andre forpliktelser.

– Min erfaring er at det egentlig er ett fett for kroppen hva du trener og hvilken aktivitet det er så lenge du liker det. Siden jeg satser hardest på sykkel, kjører jeg et par hardøkter i uka på rulla hele vinteren, men kommer i form til ski ved å gå skirenn. Da får jeg presset meg og får trent på det å gå fortest mulig med god teknikk, samt at du får kjent på det psykiske presset det er å konkurrere uten at resultatene betyr all verden, forklarer han, og poengterer at det er viktig å ikke gjøre konkurranseelementet så seriøst.

– Når jeg skal gå renn, inviterer jeg ofte med meg noen kompiser og gjør en dag ut av det. Det er jo ikke alltid så lystbetont underveis i konkurransen, for eksempel når du går maks av det du kan for å henge med og likevel blir fragått på flatene. Men etterpå er det moro uansett hvordan det har gått, når vi er en hel gjeng som har opplevd det samme og kan le av det hele. Og på slutten av sesongen har vi en haug med gode historier, sier Fjellvåg.

Utnytter årstidene
Når sykkelsesongen er over i midten av september, begynner Fjellvåg med motbakkeløp. Han løper normalt to-tre økter per uke i høstsesongen. Selv om det er motbakkeløp han deltar i da, legger han inn noen hardere økter på flatmark for å komme i siget.

– Jeg liker bakkeløp veldig godt, for da er det lett å få presset seg maks uten at løpssteget er en hindring på Siden jeg da har satset sykkel hele sommeren, har jeg et dårlig utgangspunkt når jeg først begynner å løpe på høsten, men det tar seg fort opp igjen. Noen harde løpeintervaller på flater pleier å gjøre løpeformen mye bedre veldig raskt, sier han. Når snøen kommer, skifter Fjellvåg fokus til ski med samme tilnærming som på løping. Han kjører et par økter i uka på ski, der en av dem gjerne er et skirenn i helga og resten er rolig.

– Jeg jobber meg opp mot Birkebeinerrennet med noen oppkjøringsrenn allerede i januar. Det er mentalt viktig at du har fått kjent på konkurransesituasjoner før du går til start på Birkebeinerrennet i mars, og at Birken ikke er det eneste rennet i løpet av vinteren, sier Fjellvåg.

– Blir ikke dårlig til å løpe av å sykle mye
Fjellvåg vil også avlive myten om at de som sykler mye blir dårlige til å løpe. – Det stemmer ikke i min erfaring. Men jeg tror nok det er lurt å trene noen gode intervalløkter på sykkel, slik at ikke alt blir rolige langturer på fire timer. Sykler du skikkelige intervaller så simulerer det løpingen på en mye bedre måte, der øktene som regel er kortere og mer intensive.

Derimot tror Fjellvåg at løpeform er ferskvare. Derfor passer han på å vedlikeholde løpeformen fra motbakkesesongen om høsten og gjennom hele vinteren. – Det er ikke så mye som skal til. Får du løpt en gang i uka er mye gjort. Jeg liker for eksempel godt å ta en times morgenjogg, eller jeg løper en halvtime på vei hjem fra styrketrening.

FAKTA
Asbjørn Slagtern Fjellvåg
Født: 8. oktober, 1992
Klubb: Asker CK Elite
Meritter: Vant Birkebeinertrippelen 2017
Trener: Variert, men mye – normalt rundt 20 timer i uka.
Trippeltilnærming: Utnytter den årstiden som er, men holder fast på basis treningsoppsett med minst to hardøkter og to rolige økter per uke, og kjører noen oppkjøringskonkurranser i den aktuelle aktiviteten som en del av treningen fram mot Birken - enten det er rennet, løpet eller rittet som er fokus.

Asbjørn Slagteren Fjellvåg - 2018 Foto Knut Sande
Annonse
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen