Nyheter

En Påskereise

Nilsi og mundal på ski_

Tekst: Anders Lindstad, Foto: Anders Lindstad og Torstein Ihle

De har hver sin sterke historie. Steinar Mundal var den suksessfulle skitreneren som drakk seg fra jobben og bestemte seg for å gjøre slutt på alt. NilsIngar Aadne er langrennsløperen, Birkebeineren og komikeren som brått og meningsløst mistet samboer Ida Eide i september i fjor. De to deler sine historier i programmet Påskereisen på TV2.

Påskereisen er ett møte mellom to mennesker med svært ulike livssituasjoner. I samarbeid med Kirkens Bymisjon og Visit Sjusjøen har TV2 laget fire programmer som går i løpet av påsken. Vi ble med på innspillingen av et av dem. 

Steinar Mundal var treneren som kom så langt du kan komme i trenerkarrieren i langrennsinteresserte Norge: Landslagstrener i langrenn. Fallet er stort da du blir oppsagt. Ikke oppsagt på grunn av mangel på resultater, men på grunn av alkoholproblemer. Mundal har vært åpen om sin historie – en historie som går fra trenersuksess til et forsøk på å gjøre slutt på livet. Han ble reddet og bestemte seg for at alkoholen ikke lenger skulle få styre livet.  

Standupkomiker og skiløper Nils Ingar Aadne (Nilsi) opplevde hvordan livet brått endret seg da kjæresten Ida Eide plutselig døde. I Påskereisen drar de på skitur for å bli kjent med hverandres historier.  

De lange skiturene  
En suksessfull trener som nesten går til grunne. En kjendiskomiker som lever som en toppidrettsutøver og lykkes på alle plan – men som plutselig opplever å miste sin aller kjæreste. To vidt forskjellige historier. Men med fellestrekk. Hvordan komme seg videre? Hvordan finne mening? Hvordan fylle dagene? 

Innspillingen av programmet foregår på Sjusjøen. Vi møter dem i skiløypa – i Birkebeinerløypa mellom Sjusjøen og Midtfjellet. Det er to dager til Nilsi skal passere med sin BN-bank teamdress i eliteklassen – på vei inn til en plass blant de 100 beste i det tradisjonsrike rennet.  

Men det er ikke raskeste smurning eller hardeste intervalldrag som er fokus på denne turen. Tvert imot. Det er lange pauser hvor de to dveler ved hverandres historier, ved gleden og nødvendigheten av å være ute i naturen, bruke kroppen og fylle dagene med mening. 

Nils-Ingar, kjent som Nilsi, startet for få år siden «Prosjekt Toppidrett». Fra å være komiker og skuespiller gikk han over til å trene som en toppidrettsutøver. Prosjektet skulle vare ett år, men tre år senere trener han fortsatt 700 timer i året. Både skiturene og nettverket i idretten har vært viktig for ham etter at Ida gikk bort.  

– Vi møttes det året jeg begynte å trene langrenn i «Prosjekt Toppidrett». Det var et felles miljø for Ida og meg, og det har vært veldig godt å ha en fot i det miljøet. Jeg er heldig som er del av et fantastisk lag i team BN Bank. De har virkelig stilt opp da tragedien rammet, forteller Nilsi. 

Han har vært åpen om det brutale tomrommet, om hvor vanskelig det har vært å se framover.  

– For meg har det vært ekstremt viktig at jeg har kommet meg ut. Det å være sammen med folk og forsøke å finne glede i hverdagen.   

Steinar trekker også fram det at noen stiller opp. For ham var kona og familien de viktigste. Men i skiløypa – med solskinn over Snørvillen i bakgrunnen – snakker de mest om naturen. Om de lange skiturene. Alene.   

– Jeg er en sosial person som liker godt å trene sammen med andre. Men det er noe eget med å gå alene på ski. Det er deg og naturen. Det å gå lange turer, å la tankene fly og bare være i naturen. Det er noe helt spesielt, forteller Nilsi 

De forteller begge om tre – firetimers skiturer, om følelsen når du kommer inn igjen etter en langtur i flott natur, setter på kaffe og slapper av.  

– Det er de beste dagene; den følelsen er helt strålende. 

Der Nilsi fortsatt trener som en toppidrettsutøver, handler det for Steinar mer om å holde seg i form. 68-åringen har ingen ambisjoner om å gå fort på noe skirenn. Men han har alltid trent. 

– For meg har det alltid vært viktig å holde meg i form. Selv i de dårligste periodene trente jeg. Og jeg kunne gå uker i rus som ble etterfulgt av perioder uten at jeg drakk. Da trente jeg gjerne hver dag. Det å komme seg ut, kjenne at kroppen tross alt virker og få ting til å fungere, var viktig og er viktig – selv uten startnummer. 

Steinar Mundal er fortsatt skitrener, og fortsatt brukes Sjusjøen som treningsområde. Med jobb som trener både i langrenn og i skiskyting på CV-en har han tilbragt et stort antall dager og uker på Sjusjøen. Både området og den fantastiske tilretteleggingen – med gode treningsforhold både for skøyting og klassisk på vinteren, og rulleskiløyper og andre fasiliteter om sommeren – passer godt for aktive. 

Å fortelle historien 
I Påskereisen får vi høre deres historier. De tror begge på å være åpne. Steinar Mundal vet at det er mange som sliter med alkohol. Mange tar kontakt og takker for at han forteller sin historie. Hvis denne åpenheten kan hjelpe andre til å søke hjelp eller ta tak i sine problemer, så er det positivt.  

– Inntrykket er at alkoholmisbruk gjerne er skjult. For meg er åpenheten en form for terapi, samtidig som åpenheten gir et press på å holde seg frisk, sier Steinar. 

Terapi er et ord som går igjen i samtalen i løypa. Og selv om deres historier er forskjellige, så enes de veldig fort om at det er terapi å komme seg ut på treningsturene i naturen. Det handler om å være ute. Om å bruke kroppen. Og ikke minst; det å fylle dagene med noe meningsfullt. 

Følg serien som starter på TV2 mandag 15. april kl. 20:00.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen