Nyheter
sportograf-114499197

Prestèr best når det gjelder

Mental tøffhet er å kunne tåle smerte over lang tid, og holde fokus uansett.

Tekst: Marthe Katrine Myhre Foto: Birken

Gi og ta, tenk framover, slik at du raskest mulig igjen kan fokusere på arbeidsoppgavene dine, slik at du kan fortsette å jobbe mot det som er målet ditt. Mental tøffhet er at du alltid klarer å yte 100%, og at du vil gjøre det som er nødvendig for å nå dine mål. Det å være sterk i hodet kan trenes opp, men noen mennesker er også mentalt tøffere enn andre, genetisk sett. Noen er rett og slett født fightere og konkurransemennesker i hodet. Mental tøffhet er en viktig egenskap som man må ha, hvis man ønsker å nå sine mål. Hvis målet er å bli best, da er mental tøffhet helt nødvendig.

Hvordan bli tøff mentalt?
Først og fremst så finnes det ikke et fasitsvar på det, men noen faktorer er av betydning. Alle mennesker har et stort ubrukt potensiale i seg. Problemet er bare å få det ut, og da også lære hvordan du skal få det ut. Når vi tror vi har gitt alt så er det fortsatt mye igjen, og gjennom mental trening og bevisstgjøring vil mange klare å ta ut enda mer. Når du begynner å sikte mot nummer 1. Det er råskapen i hodet som gjør om du når helt til topps. Å ta ut dette potensialet på trening, kamp og konkurranser er helt nødvendig for å bli best. For å klare det må du bli din egen trener. Du må kontinuerlig snakke med deg selv, slik at du yter enda mer, sånn at du ikke gir opp før du har gitt alt. Hvis du alltid gir litt mer enn det konkurrenten din gjør, så vil du på sikt bli bedre. Hvis du gjør jobben 100% i alle ledd, i forhold til restitusjon, trening, kosthold, mental trening, så vil du bli god. Hvis du tar flere riktige valg enn dine konkurrenter, så er det du som på sikt vil gå av med seieren.

Valg i hverdagen
Vi tar uendelige valg hver dag, valg som vi ser som ubetydelige, men som i det lange løp er viktige for resultatet av hva vi leverer. Valgene vi har, kan være:
# Skal jeg stå opp og trene slik jeg hadde planlagt, eller skal jeg sove litt lenger…. # Skal jeg drikke brus eller vann….
# Skal jeg ta et intervalldrag til, eller skal jeg gi meg nå…
# Skal jeg sette meg ned å se på tv, eller skal jeg støvsuge…
# Skal jeg jobbe med mentale teknikker, eller skal jeg surfe på internett….
# Skal jeg gi 100 prosent på hver trening, eller skal jeg kruse på 85%...
# Skal jeg spise rett etter trening, eller skal jeg vente til jeg kommer hjem….

Det er summen av alle valgene, som til slutt vil ta deg dit du ønsker. Og du må være villig til å ta den jobben som kreves for å komme dit. Det finnes ingen snarveier og enkle løsninger. Disiplin, pågangsmot og riktige holdninger, er en forutsetning for å oppnå suksess. Du må være opptatt av både mengde, kvalitet og detaljer hvis du skal bli best.

Ha målet klart
For å bli en vinner i hodet er det helt nødvendig å ha målet i tankene. Dette gjelder både mentalt, og på papiret. Det gjelder å ha det langsiktige perspektivet men også være tilstede her og nå. For mange er dette vanskelig å forstå. På den ene siden må du være utrolig dyktig både på selvledelse og administrasjon. Du må være sjefen som vet at stigen du skal klatre opp står støtt mot murveggen du skal klatre over, og samtidig ha oversikten slik at du tar de riktige valgene, slik at du ikke faller ned. Du må ha planen, men også sette planen ut i livet slik at du ikke bare kaster opp baller, men faktisk gjennomfører planen i praksis. Når det gjelder tilstedeværelsen så er den helt nødvendig for å komme i flyt. Du må leve i øyeblikket og du må ikke tenke på hva som har skjedd eller hva som kommer til å skje. Det eneste som teller er øyeblikket. Når du klarer det klarer du å fjerne tankene, da er du i flyt, og det er da du prestere best. Dette krever trening. Masse mental trening, både på treningsfeltet og utenfor treningsfeltet. 

Råskap
Så må du ha råskapen. Råskapen må erfares gjennom å kjenne på følelsen av å ikke ha noe mer igjen. Mange presser seg aldri dit hen. Den mentale råskapen sitter i hodet. Det ligger i en enorm vilje etter å yte alt det du har, vinne koste hva det koste vil, og lære seg å tenke at det er her og nå. Gjøre det beste her og nå, og det som kommer etterpå får komme etterpå. Ett skritt av gangen, fokus på tilstedeværelse, bare litt til, og enda litt til, og enda litt til, til det ikke er noe mer igjen. Det handler om å kontrollere tankene og tilstandene dine. Å kontrollere tankene handler også om å finne den tilstanden som du prestere best i. I noen tilfeller der kroppen skriker etter å stoppe, da vil sinne være en tilstand som kan drive deg framover. Å finne tilstand for optimale prestasjoner handler om tilstandskontroll. Det handler om å lære å snu en negativ tanke til en positiv tanke, slik at du kan prestere optimalt og ta de riktige valgene.

Kosthold er viktig for å prestere optimalt
I tillegg til å spisse formen, legge taktikken, finne frem riktig utstyr og forberede deg mentalt er hva du spiser og drikker i dagene før konkurransen med på å avgjøre hvordan opplevelsen blir. Samtidig som å gi kroppen nok hvile dagene før konkurransen, bør du også sørge for å spise nok mat. Ha spesielt fokus på karbohydrater slik at du fyller glykogenlagrene, som er kroppens energilager. Får du til dette stiller du godt forberedt til start.

Påfyll før konkurranse
Det er mye diskusjon rundt karbohydrater, men før utholdenhetskonkurranser er det lurt å ha fokus på nok karbohydrater. Inkluder flere karbohydratrike måltider og drikk rikelig med væske de siste dagene før selve konkurransen.

På konkurransedagen bør du gå på gammel vane
På konkurransedagen bør du få i deg en god frokost i god tid før start. Når glykogenlagrene er fylt opp rekker de til én til to timers fysisk aktivitet avhengig av intensitet. Fortsett å drikke litt frem til start, men ikke overdriv. Ikke eksperimenter med noe nytt på konkurransedagen. Velg noe du vet at kroppen tåler godt og som du er vant med å spise. Det er kjedelig å få en konkurranse ødelagt av en dårlig mage.

Nok drikke og påfyll av karbohydrater underveis er viktig
Underveis i konkurransen er det viktig med påfyll av karbohydrater og væske, og dette bør planlegges. Når det gjelder væske er 0,5-1 liter per time tilstrekkelig for de fleste, men noen svetter mer enn andre og kan ha behov for mer. For å kunne holde intensiteten oppe er det også lurt å få i seg litt karbohydrater.

Hvordan kan du prestere på topp når det gjelder som mest?
Formtopping har til hensikt å få din kropp til å oppnå sine beste prestasjoner i årets viktigste konkurranse. Hovedmålet er å optimalisere alle faktorer slik at prestasjonsevnen blir best mulig. For å oppnå full effekt av formtoppingen må du ha et helhetlig perspektiv som inneholder en strategi for hvordan både de fysiske, tekniske, taktiske, mentale og sosiale faktorene skal utvikles på en optimal måte. For å få til dette må treningen doseres riktig, og gjennomføringskvaliteten på den enkelte økt må være maksimal.

Hvordan toppe formen?
Formtopping er krevende og her spiller rutine ofte inn. Formtopping kan ofte deles inn i to faser. Første fasen varer totalt to-tre uker og inneholder der treningsbelastningen økes. En økning på omtrent 20 % i antall treningstimer og en hardøkt mer per uke vil være passende for de fleste som trener regelmessig. Treningsuken med størst treningsbelastning bør gjennomføres tre eller fire uker før ønsket toppform. Andre fasen av formtoppingen igangsettes omkring 10-14 dager før ønsket toppform. Nå skal treningsmengden reduseres . Formålet med denne fasen er å få til en fullstendig restitusjon både fysisk og mentalt slik at et godt overskudd kommer fram og det lar seg gjøre å yte maksimalt i årets viktigste konkurranse.

Treningsbiten kan se slik ut:
# 30-40 % reduksjon i treningstid sammenliknet med snittet fra de tre siste ukene før formtoppingen startet. Reduser med en økt per uke, og varigheten på de andre øktene.

# Gjennomfør et par intensive øker per uke med litt redusert varighet på intervallene.

# Rolig trening bør gjennomføres på enda lavere intensitet enn tidligere.

Før konkurransen bør du gjennomføre den siste intensive treningsøkt én eller to dager i forkant. Denne økten er kortere enn vanlig og brukes for å ”vekke” kroppen etter en lengre periode med lite trening.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen