Nyheter

Sykkeltilpasning

heidisandsto.wordpress.com

Dette kan du gjøre selv. Tre tips til grovinnstillinger for å få maks ut av sykkelen.

Tekst og Foto: Ingeborg Scheve

Selv om en fullstendig sykkeltilpasning krever både spesialutstyr og kompetanse, kan du grovinnstille sykkelen selv. Mange kan komme ganske langt og få et resultat de er fornøyd med ved å stille inn sykkelen selv.

Heidi Sandstø deler gjerne noen tips om detaljer en bør være spesielt nøye med og komponenter folk kan prøve å justere selv. Hun anbefaler å starte nederst, med pedalene, og jobbe seg oppover.

NB: Disse anbefalingene gjelder for oppsett av terrengsykler.

Nødvendig utsyr og verktøy:
Vanlig sykkelverktøy, slik som heksnøkler og skiftenøkler, samt loddline, vinkelmåler og vaterpass, og gjerne en kompis og/eller speil.

Pedalene:
Når du sitter på setet, setter pedalene rett ned klokka 6 og strekker kneet helt ut, skal du ha en liten dropp i hælen.

Setet:
1.Setets posisjon forover og bakover på setepinnen – her er det lurt å få en annen person til å hjelpe seg. Akselen på pedalen skal være rett under kneet. Dette måler du best ved å henge en loddline fra det beinete utspringet rett under kneet, og sjekke at denne faller flush med pedalakselen. Her er det mange som gjør feil ved å måle fra kneskåla i stedet for knokkelen under kneet. Videre skal knærne aldri foran tærne når du sitter på setet og tråkker pedalene rundt.

2. Setets orientering opp/ned: I utgangspunktet skal setet være i vater. Noen personlige preferanser vil også spille inn, og enkelte vil foretrekke en liten tilt i setetuppen oppover eller nedover, men denne skal ikke overstige to grader.

3. Setets bredde: Dette er ekstremt viktig for å få gode opplevelser på sykkelen. Både for bredt og for smalt sete vil være ubehagelig. Setet skal gi god støtte til sitteknutene, og fordele trykket jevnt slik at en slipper ubehag. Damer har bredere bekken enn menn, og skal generelt ha et noe bredere sete enn menn. Her må en prøve seg fram, og ulike seter i samme bredde vil føles forskjellige. Herreseter kommer normalt i bredder fra 125mm til 145mm, mens dameseter som regel leveres fra 144mm til 164mm. Under en sykkeltilpasning måles bredden på sitteknutene og hvordan trykket fordeles digitalt, men dette er ikke så lett å gjøre uten spesialverktøy.

Reach/avstand til styret:
Det er mange som strekker seg for langt. Da vil du lett få vondt i skuldrene. Er styret for langt ned, blir du sittende og bøye hodet opp, og det vil gi stiv og vond nakke. Utgangspunktet er at du skal ha 90 grader i skuldrene når armene er plassert på styret. Det gir best vektfordeling og kontroll til å manøvrere sykkelen. Blir det over 90 graders vinkel, krever det mye mer av kjernemuskulaturen.

FAKTA Heidi Sandstø
Født: 6.juni 1983
Bor: I Sandvika sammen med ektemann og ett barn på 2 år
Yrke: Fysioterapeut og daglig leder i sFIT Helse på Fornebu, tidligere på landslaget terreng
Aktuell med: Sykkeltilpasning, fysioterapi
Meritter: På det norske terrenglandslaget i to år. 12. plass i VM maraton Ornans i Frankrike 2012, deltatt i flere VM og verdenscup rundbane. Norgesmester med Kongepokal i rundbane 2012. Vunnet Grenserittet tre ganger. Pallen i eliteklassen i Birkebeinerrittet flere ganger: klasseseier, to andreplasser og tre tredjeplasser.

Delta på messen under Birkebeinerrittet

Har ditt firma produkter rettet mot treningsglade og utstyrsbevisste birkebeinere. Ta kontakt med oss for info om åpningstider, priser og muligheter.
IMG_8733
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen