Nyheter

Tips til vinterløping

1902935-2477_Run_CRAFT_AW14_M_F_1

Høyere løpsfrekvens og riktige sko er mitt beste råd for tryggere løping om vinteren.

Tekst: Marthe Katrine Myhre  Foto: Craft

Det handler ikke om å løpe fortere. Men hvis du kutter stegene i stedet for å strekke dem helt ut, øker du frekvensen slik at løpingen blir mer stabil. På glattisen er det viktig å ha foten godt under seg, og ikke foran seg, når den lander. For balansens skyld bør man lande på hele foten, men med kortere steg er det lettere å få til forfotløping.

Løping er like effektiv om vinteren som resten av året. Jeg anbefaler alle løpere, langrennsløpere og syklister til å opprettholde minst én løpeøkt per uke, hele året.

Hvis du løper jevnt gjennom hele vinteren er det lettere å unngå skader som du lett kan dra på deg når du begynner å løpe igjen på våren. Jeg mener å gjøre unna løpingen på tredemølle inne ikke er nok hvis du ønsker framgang med løping. Løper du på tredemølle bruker du ikke leggmuskulaturen, du flytter bare beina.

Den største utfordringen ved vinterløping er glatte veier og at du føler du sklir for hvert steg. At du sklir litt når du tråkker fra er en ekkel følelse. Dette kan du unngå med pigger eller brodder under skoene.

For mange er det helt riktig med flere treningsaktiviteter om vinteren og jeg mener det er en stor fordel å variere mellom de ulike aktivitetsformene. Å gå på ski er for eksempel veldig god trening for folk som er vant med løping. Det samme gjelder for langrennsløpere. Jeg anbefaler på det sterkeste å løpe noe innimellom.

Oppretthold løpsformen
Er man glad i løping, har det store fordeler å løpe året rundt. En god effekt av å løpe gjennom vinteren er at man opprettholder løpsformen. Da stiller man sterkere når våren kommer, og kan kjøre i gang med gode og tøffe økter med en gang.

Hvis man ikke har løpt i løpet av vinteren, vil man måtte bruke litt tid på våren til å venne beina til tøffe løpsøkter igjen. Har man satt seg et mål om å løpe et mosjonsløp tidlig om våren, vil det derfor være lurt å ha bygd opp en god grunnform gjennom vinteren, eller enda bedre, ha økt løpsstyrken og kondisjonen.

Det kan være motiverende å jobbe med riktig løpeteknikk. Her er noen punkter jeg jobber med selv og som kanskje andre vil kunne dra nytte av.

IKKE LANDE PÅ HÆLEN: Å løpe på snø og glatt underlag er en utfordring for kroppen, og vinterløping krever en forholdvis god løpeteknikk om en skal få maks utbytte av øktene. Det er spesielt viktig å unngå å lande på hælen. Derfor er det lurt å korte ned steget.

SLAPP AV I OVERKROPPEN: Se om du klarer å slappe av i skuldre og armer. Løp med lette skritt. Reis deg opp og ha en stolt holdning. Få hoftene opp og fram. Fokuser på løpeteknikk, og stol på at skoene du har på deg vil ta seg av fotfestet på det utfordrende underlaget.

FOKUSER PÅ FREMRE DEL AV FOTEN: Prøv å lande på fremre del av foten med beinet rett under kroppen.

LØP MED KORTE SKRITT: Er det veldig glatt er det smart å korte ned steglengden og øke tempoet. Men unngå å trippe på tærne.

ARMPENDEL: Armer holdes lett bøyd og skal beveges i fartsretning, ikke sidelengs. La armene bestemme rytmen for løpingen. Utnytt terrenget og spesielt bakkene. Bakkeløp er og blir veldig effektivt med tanke på å bygge bedre form. Varier treningen. Trener du tre ganger i uken eller mer, ville jeg trent to økter med litt fart og høyere puls, og en litt lengre, rolig tur. Ettersom føret kan være utfordrende om vinteren, er det lett å løpe på seg «uvaner” eller bli skadet. Prøv å ikke løp anspent, men vær heller litt forsiktig med farten. Men er det fine dager med bart føre, er det bare å løpe for fullt.

Kle deg rett
En god regel når du skal kle deg for kulda er å velge flere tynne lag fremfor ett tykt. Tenk alltid lag – uansett hvilken utendørsaktivitet du skal gjøre. Det gir luft mellom plaggene, og tørr luft er den beste isolasjonen som finnes.

Ull er gull og det samme er en god buff og lue. Det er viktig å holde overkroppen og hendene varme. Husk refleks for god synlighet.

Sko som sitter
Det finnes nå etter hvert veldig mange gode sko med pigger på markedet. Dette er sko som blir mer og mer komfortable å løpe med. Det samme gjelder her som ved kjøp av løpesko ellers – dra til en butikk med godt utvalg og god kompetanse på området. Prøv ulike modeller og finn skoen som passer din fot.

Løper du mye er min anbefaling å pigge dine vanlige løpesko. Disse er ofte mykere enn piggskoene og det er lettere å oppleve den gode responsen, selv på vinterføre. Pigging av sko kan gjøres selv. Flere butikker tilbyr også pigging av dine sko. Det viktigste er uansett at du kan løpe trygt og godt med godt feste og god synlighet. Løping er enkelt og effektivt.

Sett deg ditt treningsmål - og bli med på Birkebeinerløpet 2022!

Annonse
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen