Nyheter

De siste forberedelsene til Birkebeinerløpet

sportograf-125928475

Skal du løpe Birkebeinerløpet 4. september? Her er noen tips og råd om hva man bør tenke på med kort tid igjen.

Tekst: Marthe Katrine Myhre  Foto: Sportograf

Mye av treningsarbeidet bør være gjort, men det er nå du skal få alt under kontroll til Birkebeinerløpet. Grovarbeidet er unnagjort, men med riktig fokus på detaljer kan man klare å løfte både prestasjonen og opplevelsen i den siste perioden fram mot løpet.

Birkebeinerløpet er nært forestående, og for mange er det uvant å satse mot den type løp tidlig på sesongen.

Overskudd, overskudd og overskudd
Det minst kloke man kan gjøre er å stille sliten på startstreken. Derfor bør de siste ukene handle mye om å finne overskuddet. Rydd opp i jobb-, skole-, og hverdagsstress, reduser litt på treningsmengden, og gled deg til løpet. Tenk rett og slett på totalbelastningen.

Det er veldig viktig å kjenne at man har overskudd, i alle fall den siste uka før startskuddet går. Du skal ha lyst til å stå på startstreken og det skal nesten pirre litt i beina etter å komme i gang.

Overskudd er resultat av totalbelastning, og det handler blant annet om å ha kontroll på detaljene i god tid.

Mitt første råd er å fokusere på det som fungerer enn å prøve nye ting helt på tampen. Jeg håper at treninga du har lagt ned en periode har gitt noen aha opplevelser i forhold til hva som har fungert og ikke.

En del løpere lurer på om de skal fortsette med det som har fungert eller prøve ut noe nytt: Gjør det som passer deg best, og fortsett med det samme som har fungert for deg. Ikke hør på alle andre, men tenk på deg selv.

Analyse av treninga
Essensen med treningen er å finne ut hva som fungerer, og her er vi alle forskjellige.

Tenk etter hva du gjorde dagene før en god hardøkt, og motsatt, hva fungerte ikke i dag?

Klarer man å få oversikt over nettopp dette har man kommet veldig langt i forhold til treningsplanlegging og formtopping. Samtidig gir dette en positivitet i både hode og kropp.

Finn ut hvilken type sko du vil løpe med. Bestem deg på forhånd og tren med den skoen. Løp gjerne noen langturer og hardøkter med denne skoen. Det er viktig å finne ut om den fungerer og gir deg det du ønsker.

Mange gjør feilen med å kjøpe seg nye sko etter å ha fått dem anbefalt av en kompis, sett modellen i et blad, eller blitt overtalt av butikkpersonale i en sportsbutikk.

Stol på deg selv og hva slags kriterier og ønsker du har for skoen. Finn en sko som passer deg og ditt løpesteg.

Terrengsko eller vanlig løpesko?
I Birkebeinerløpet kan det være nok å løpe med en helt vanlig sko. Du trenger ikke nødvendigvis en terrengsko. Er det tørt i løypa kan du løpe med favoritt-skoen din, men er det vått kan det være tryggest å løpe i en terrengsko-modell.

Hvis du velger en vanlig sko, sørg for at denne føles lett og god, samt at den ikke er for ustabil.

Det er litt varierende underlag og spesielt de siste 6-7 kilometerne kan være utfordrende.

Næring
Når det kommer til næring anbefaler jeg alle om ikke å gjøre noe annet enn det du vanligvis gjør i hverdagen. Det viktigste er å teste ut hva som fungerer å ha i seg før en tøff løpetur og hva du planlegger å drikke underveis. Sportsdrikker, og drikke generelt, kan påvirke magen negativt. Her gjelder det å prøve seg fram og finne ut hva som passer.

Har du tenkt til å drikke underveis i løpet vil jeg anbefale på det sterkeste å trene på dette på forhånd.

Jeg foreslår å teste alternativer under harde treningsøkter, der intensiteten likner den en har under løpet, og gjerne også et godt stykke ut i økta. På dette tidspunktet er du sliten og magen har fått en god del risting.

Drikk underveis i fart på en hardøkt. Det er stor forskjell å drikke og tåle det uten å få problemer på en langtur, kontra en hardøkt med høy puls.

Det enkle er ofte det beste
Finn også ut hvilken type mat som fungerer best. Når skal du spise og hva skal du spise. Og som med det meste i løpssammenheng, er det greit å være ferdig med eksperimenteringa i god tid før løpet.

Ikke prøv ut noe nytt de siste dagene før løpet, mange har gått i den fella, med dårlige erfaringer.

Det er typisk å prøve ut ny ”supermat” som skal gjøre deg bedre og mer forberedt. Fortsett med det du gjør i hverdagen i dag. Det er desidert det beste.

Det er ikke noe hokuspokus med løpemat. Vanlige skiver med brød og brunost kan fungere suverent som Birkebeinermat. Mer komplisert trenger det hverken å være eller bør være.

Les mer om Birkebeinerløpet eller meld deg på her

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen