Nyheter

Felleski er fantastisk!

Felleskisak 2 Sigrid

Tekst og foto: Sigrid Øverby

Birken tok en tur innom Eirik Bentzen hos Milsluker’n, som delte de beste tipsene om felleski inn mot en ny Birken-sesong.

God gli og godt feste
Det har aldri vært enklere å spenne på seg skiene og komme seg ut i skisporet, uten å tenke på hvilken skismøring som passer til dagens føre.

– Det er veldig enkelt, og det er nok det som har gjort det så populært. Felleski er jo fantastisk, sier Eirik Bentzen.

Et annerledes år preget av nedstengninger, restriksjoner og avlysninger har lokket det norske folket ut til skiløypene.
Skiinteressen har økt enormt, og salget på felleski har eksplodert. Både erfarne og uerfarne skiløpere har investert i nytt skiutstyr.

Birken på felleski
I 2016 vant Petter Soleng Skinstad FredagsBirken Ski på felleski med tiden to timer, 44 minutter og 13 sekunder, og var et kvarter foran neste løper i mål.

– Det var som å slå på en bryter, forteller Bentzen.

Salget og interessen rundt felleski økte kraftig. I 2019 gikk 15 % av deltakerne i Birkebeinerrennet på felleski.

– Det gikk en klikk i hele Birken-Norge. Folk begynte å lure på hva det her var for noe, sier Bentzen.

Igjen har interessebølgen rundt felleski nådd en topp.

– Det er jo flere og flere som kommer seg ut i marka, fordi det er mye enklere nå enn før. Felleski er jo fantastisk, man får skigleden fra start og slipper å smøre, sier han.

Felleski passer både som treningsski og som turski. Ønsker du en fin tur over fjellet fra Rena til Lillehammer, mener Bentzen felleski kan være tingen for deg.

Tilpasset deg
Vekslende vær og føre blir fort en utfordring på skitur og smøreferdighetene kan bli satt på prøve. Bentzen mener at i de fleste tilfeller kan felleski være bedre enn smøreski.

– I de fleste tilfeller fungerer det, og spesielt på Østlandet hvor det er mye vekslende føre. Da er felleski helt fantastisk. Man slipper å smøre om, også har man gode ski hele veien, sier han.

Det er viktig å finne riktig ski som passer deg og ditt behov. Enten man skal gå bruke det som treningsski eller vil prøve seg i skisporet for første gang, bør man få hjelp til å finne skiene som passer deg best.

– Hvis skiene er for myke så subber du jo og går på tryne, og det er krise. Hvis skiene er for stive har du ikke feste i det hele tatt. Så det er veldig viktig at man har riktig spenn i skiene og det hjelper vi deg med, sier han.

Smørefritt, men ikke vedlikeholdsfritt
På enkelte fører er felleski bedre enn godt smurte ski, men når det blir vått kan det gå trått. Fellen under skiene er laget av et spesielt ullmateriale fra mohairgeita i Afrika. Sammenlignet med vanlig saueull fester det seg mye mindre is og snø, fordi mohairgeita lever i høyden.

– Et minus er når ulla blir våt, da kan man miste feste og gli, forteller Bentzen.

Men mildvær og vått føre trenger ikke å være en hindring for skigleden. Felleski fungerer også på vått føre.

– Felleski er smørefritt men ikke vedlikeholdsfritt. Det må impregneres, sier Bentzen.

Når det er kaldt går det greit, men om gradene kryper over null anbefaler Bentzen å impregnere felleskiene litt oftere.

– Det blir som å impregnere skoene dine. Skal man ut i regnet i fine sko, ville jeg impregnert de ellers blir man klissvåt, sier han.

Det finnes også ulike midler på markedet man kan bruke for å vedlikeholde fellen og for å bidra til bedre gli.

– Så de som er opptatte av å ha toppski, kjøper jo pakker med impregnering til de fleste grader.

Det har aldri vært lettere å komme seg ut i skisporet og gå Birken for første gang. Med gode ski med både gli og feste, kommer du deg trygt fra Rena til Lillehammer.

Felleski passer med andre ord både til deg som vil gå for merket, knive med naboen og slå rekorder, og til deg som har som mål å fullføre Birken for første gang.

– Helt gull! mener Bentzen.

Velg ditt arrangement i Skifestivalen, og meld deg på.

Annonse
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen