Nyheter

Hvorfor trener du?

Birkebeinerrennet 2019 SOL Midtfjell

 

Tekst: Barbro Sætha  Foto: Geir Olsen/Birken

Hvordan går det egentlig med treningen? Hvordan er motivasjonen og hvordan ser du for deg vinteren?

Høsten har igjen vist sin ankomst. Nydelige høstfarger, kaldere temperaturer og mørkere dager hvor refleksvesten må på og varmere klær tas frem. Kanskje må også treningen justeres noe inn mot vinterens mål.

Før du går videre i denne artikkelen vil jeg at du reflekterer i noen minutter over disse spørsmålene:

  • Hvorfor trener jeg?
  • Hva gir meg motivasjon til å trene?
  • Hvordan «mater» jeg min egen motivasjon på dager og perioder den er lav?
  • I hvilken grad tar jeg eierskap til min egen trening og fysisk aktivitet?
  • I hvilken grad er jeg fornøyd med min egen innsats på trening det siste året?

For å lykkes, prestere og skape resultater - kreves det utholdenhet, tålmodighet og hardt arbeid. Da må vi være motiverte. Det som får deg til å utføre en aktivitet og det som gir handlingene mening (Ystenes Myhre, 2018). Motivasjon kommer i ulike former og styrker, vi skiller mellom indre og ytre motivasjon. Denne ferdigheten er kanskje ikke på topp alle dager året rundt, men så lenge grunnlaget er i oss vil det være viktigst. Den indre gleden.

Du kan spørre hvem som helst av personer som har lyktes med noe om hvorfor de har lyktes på sin arena og det vil nok være et av de første svarene du får.

Gleden av å holde på med det de gjør.

Hvordan kan du tilrettelegge for god motivasjon?
Når uventede situasjoner oppstår, har du kanskje kjent på at motivasjonen, fokuset og viljestyrken blir satt på prøve. Dette er alle mentale ferdigheter som svinger, og som kan trenes. For hvorfor skal du starte opp igjen med treningen? 

Trening er så mye mer enn konkurranser og resultater. Det er veien til målet som må være givende mens konkurransene er en bonus og noe å strekke seg etter. For at du skal kunne nå målet ditt i Birken å få en best mulig opplevelse så må du trives med det du gjør. Og ser vi bort i fra prestasjonsperspektivet vil trening og fysisk aktivitet ha mange kjente fordeler som det kan være greit å minne seg selv på. Som forebygging av livsstilssykdommer og psykiske lidelser som angst og depresjon. Det gir deg bedre konsentrasjon, bedre søvn og økt trivsel, humør og overskudd. 

Når det kommer til motivasjon, finnes det mange forskjellige teorier. En av de mest kjente er selvbestemmelsesteorien av to amerikanske psykologer Edward Deci og Richard Ryan. Den brukes både i idrett og arbeidsliv og tar for seg de viktigste faktorene for indre motivasjon. Disse tre komponentene er grunnleggende fra barnealder og vi må ha de på arenaer i livet.

Autonomi (selvbestemmelse)
Handler om en persons evne til å selv bestemme sine egne handlinger. Det vil si at du bør ta eierskap til din egen trening. Du vet selv best hva målet ditt er og hvordan dagene dine ser ut og ikke minst hvordan du kjenner din egen kropp.
Det er bra med en trener eller noen å sparre med, men ta hovedansvaret selv.

Kjetil Andre Aamodt vokste opp med faren som trener og som dro han med på alt. Fra å klatre i trær, bygge hytter, langrenn, yoga og fotball på løkka. Alt var akseptabelt, og han lærte selv hva han syntes var gøy. Det gjorde at han utviklet seg mer enn de andre, fikk tidlig mestringsfølelse og motivasjon. I tillegg hadde han en sterk indre motivasjon for å unngå å tape. Han følte seg liten hvis han ikke vant. Derfor var han villig til å trene mye (Pensgaard et al, 2013)

Kompetanse
Dette handler om læring, hvilke ferdigheter og holdninger skal du ha. Det er viktig at du opplever mestring med det du gjør. Vær nysgjerrig og lær.
«Hvorfor står denne treningsøkten på planen?», «hvilke ferdigheter vil jeg bedre ved å gjøre denne?». Oppsøk miljøer og personer som du kan lære av.

Bjørn Dæhlie drev med kombinert i ung alder, hadde en vilje av stål, men det hjalp ikke når han var hinsides dårlig til å hoppe på ski. Til slutt sa treneren hans at han måtte starte med langrenn. Han skjønte tidlig at han måtte lære seg teknikk og trente knallhardt på det. Han var en del av Bjerke Idrettslag som var Norges beste klubb på den tiden. De drev med systematisk og målretta satsing med trenere som fulgte godt opp (Pensgaard et al, 2013).

Tilhørighet
Relasjoner er viktig. Dette handler om å skape forhold og forbindelser med andre, og å oppleve tilhørighet til mennesker og der man befinner seg. Vi trenger alle å føle tilhørighet til noen. Å være med i en idrettsklubb, et lag eller ha venner og kollegaer man kan trene med er gull verdt. Dette er kanskje noe du husker fra barndommen? Eller om du ikke hadde det, men har opplevd det i voksen alder.

“Idrettsmiljøet i indre Troms!” Det er svaret Bjarte Engen Vik gir på spørsmål om hva som var den viktigste årsaken til at han valgte å satse som toppidrettsutøver. De hadde et miljø hvor mange holdt på med kombinert og hadde det mye moro sammen med trivsel og fellesskap (Pensgaard et al, 2013).

Hvilken grad har du disse komponentene i livet ditt?

For å oppsummere var målet med denne artikkelen å få deg til å reflektere over hva trening betyr for deg i håp om at du skal finne ut at du har den indre driven på plass som skal til at du er aktiv gjennom et helt år, uavhengig av konkurranser eller ikke. Trening og fysisk aktivitet er viktig for helsa.

Og som en bonus, Birken Skifestival er tilbake for fullt i 2023! Velg selv den distansen som passer deg best.

Sitat: For at du skal kunne nå målet ditt i Birken og få en best mulig opplevelse, så må du trives med det du gjør.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen