Nyheter

Stiftstaden SK har over 600 medlemmer

SSK3

Ambisjonen var en sykkelklubb for de som synes sykling er gøy og i år har de over 50 deltagere på startstreken i Birken.

Tekst og foto: Guro Sundstrøm Slettestøl

Det som startet som et ønske om et tilbud til mosjonssyklistene i Trondheimsområdet har nå utviklet seg til å bli en klubb med rundt 600 medlemmer, hvorav over 200 aktive med helårslisenser. Stiftstaden Sykkelklubb har virkelig truffet et marked, og de svarte draktene er å se i både marka rundt Trondheim og på landeveien. Og i Birken Sykkelfestival i 2019 teller de mer enn 50.

En varm mandag kveld ruller sju grupper syklister ut fra Ilaparken i Trondheim. Ei åttende gruppe er allerede ute på veien. Den ukentlige mandagsøkta står for tur, og syklistene skal få bryne seg på bakkene opp mot Skistua, 4 grupper på terrengsykkel, og 4 grupper på landeveissykkel. Styreleder i Stiftstaden SK, Ove Mogård, forteller at de kan være så mange som 100-150 utøvere på mandagsintervallene. Det er enda noen minutter til økta starter, praten sitter løst mellom syklistene. Noen har vært med på flere økter tidligere, mens for andre er dette første fellesøkta denne sesongen. «Man kan få litt prestasjonsangst når man ser alle disse syklistene, men når man først har blitt med går det greit», sier ei av damene. For henne er dette første fellestreninga i år, men hun har vært med tidligere år. «Det er et kjempebra opplegg. Her er det noe for alle nivåer, både kvinner og menn», skryter hun.

Marked for mosjonister

Stiftstaden SK ble stiftet i 2012 for å fylle et behov blant den store gruppen mosjonister i Trondheim og omegn. Ambisjonen var å tiltrekke seg syklister som synes trening er gøy, og som har helsegevinst som sitt største mål. Siden den gang har medlemmene strømmet til, og på det meste har de vært oppi 900 medlemmer. I dag ligger de på rundt 600, hvorav ca 30 % er kvinner. Klubben har medlemmer i alle aldre mellom 20 til over 70 år, men Mogård anslår av hovedtyngden av medlemmene er mellom 35-55 år.

«Det er mange gode klubber i Trondheim», sier Mogård, «både innen elite menn, elite damer, junior, barn og rekrutt. Vi ønsket et tilbud til de som trimmer og mosjonerer, som kanskje er i litt voksen alder. Vi føler vi har truffet et marked».

Noe for alle

I en så stor klubb med så stor og spredt medlemsmasse har man mulighet til å være med på mye spennende. I samarbeid med trønderklubben CK Victoria stiller Stiftstaden to lag til Styrkeprøven Trondheim-Oslo, samt to lag i Lillehammer – Oslo. De stiller også et lag i Lofoten Insomnia som går av stabelen i Lofoten i slutten av juni. Birken stiller de også i, og de har deltakere i både i Birkebeinerrittet, Halvbirken og Ultrabirken på sykkel. «I år er første året vi har fellessatsing på Birken», sier Mogård. Klubben stiller med buss tur retur Trondheim, samt overnatting på Rena.

I lokale ritt og bedriftsritt er de også godt representert. «Vi prøver å bistå andre klubber i gjennomføring av ritt. I tillegg prøver vi å skape litt aktivitet på rittene, vi slår opp telt, kanskje tar vi med en grill», sider Mogård, og fortsetter; «G-Max er en av sponsorene våre, og stiller med verksted på ritt. Sulland bil sponser transport. Det er jo litt stas.»

I august 2019 arrangeres Rensfjellrittet for første gang. Rensfjellrittet er et samarbeidsprosjekt mellom Stiftstaden Sykkelklubb og Nea Cykleklubb, og gir seeding til Birkebeinerrittet. Mogård er stolt av rittet de har fått til, og håper på god deltakelse.

Profesjonelt opplegg

Det er ingen tilfeldigheter rundt treningsplanen til Stiftstaden SK. Samarbeidet med AktiMed gjør at de kan leie inn trenere derfra for å sikre et godt tilbud til utøverne sine. I utesesongen har de organisert trening tre dager i uka, i tillegg til lagtreningene for DSPP-lagene. På mandagsintervallene har hver gruppe sin egen trener fra AktiMed. «På den raskeste gruppa måtte vi hyre inn en syklist fra Trønderekspressen (laget som vant DSPP i 2019, red.anm) for å ha en trener som kunne holde følge», humrer Mogård.

Ingen tvil om at det er høyt nivå også blant mosjonistene. I tillegg til mandagsintervallene har de fast landeveistrening tirsdager, og fast terrengtrening onsdager. Både landevei- og terrengtreningene er delt inn i tre grupper etter nivå. Når vinteren nærmer seg trekker klubben inn, og arrangerer spinning i regi av 3T.

Treningene er åpne for alle som har betalt medlemskontingent, så her er det bare å stille. «Vi prøver å bygge det sosiale rundt trening og ritt også», sier Mogård. Han forteller at de har en årlig treningssamling der de reiser bort ei helg, I år gikk turen til Røros. Den sene mai-snøen gjorde at samlingen ikke gikk helt etter planen, men de var likevel rundt 40 medlemmer som deltok.

Verdier til etterlevelse

Samhold, mestring og fremgang er verdiene Stiftstaden SK lever etter. De legger vekt på et inkluderende miljø der man støtter og heier på hverandre. Det legges til rette for at alle kommer nærmere målet sitt, uansett ferdighetsnivå, og uansett om målet er bedre helse eller pers i ritt. Ser man på medlemsmassen er det ingen tvil om at de har lyktes.

Tilbake i Trondheim er gruppene klare for bakkedrag. «Hold igjen litt i starten» høres fra instruktøren til den ene gruppa som setter kursen mot bakkene. Og så forsvinner gruppene én etter én oppgjennom svingene og inn i sommerkvelden.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen