Nyheter

Tren i relevant terreng

Frode Jermstad - massage - Blanktjern Coaching crop

Seks uker til Birkebeinerløpet: Se trenerens beste tips for tida fram mot 15. juni.

Av Ingeborg Scheve Foto: Blanktjern Coaching

Med drøyt seks uker igjen til Birkebeinerløpet, anbefaler personlig trener Frode Viberg Jermstad å prioritere mest mulig Birken-spesifikke løpeøkter.

Viberg Jermstad driver Blanktjern Coaching i Trondheim sammen med kona Gro Hege Viberg Jermstad. Han er selv aktiv innen langrenn, løp, sykkel og triatlon, og har trent både eliteløpere og mosjonister i flere år. Dette er hans tips for å utnytte tida fram til Birkebeinerløpet best mulig.

 – Birkebeinerløpet er et spesielt løp på flere måter. Løypa har store variasjoner i typen underlag, mye oppover, men også en god del nedoverbakker, til dels i teknisk terreng. Det bør man ta hensyn til i treninga inn mot løpet, sier Viberg Jermstad, som har løpt Birkebeinerløpet flere ganger selv.

Om det er lenge siden du har trent systematisk på løping, understreker Viberg Jermstad at det er viktig å ta tilvenningen gradvis.

– Det er viktig å ta overgangen seriøst. Du må gi kroppen tid til å venne seg til løpingen, bygge opp den generelle løpsstyrken. Velg skånsomt underlag og ikke altfor mye asfalt, og ikke kjør øktene på for høy intensitet i forhold til grunnlaget.

Tren på nedoverbakker
– Nedoverterreng er tradisjonelt ikke skiløpernes største force i løp på beina, sier Viberg Jermstad.

Han anbefaler derfor å legge inn en del økter der du trener spesifikt på å løpe fort i teknisk terreng nedover.

– Du har godt av å kjøre noen intervaller som ikke bare går oppover eller bortover, men som også inkluderer noe nedover. Å løpe fort nedover er slitsomt og det tar krefter, så du vil oppdage at pulsen holder seg relativt høy selv om det er utforbakke, sier han, og legger til at det også er mye krefter og tid å spare på å bli bedre til å løpe nedover.

Ingen grunn til å trene blodintervaller
Viberg Jermstad opplever ofte at hans utøvere har lett for å være i overkant ivrige på både mengde og intensitet i starten av sesongen. Men siden Birkebeinerløpet er relativt langt og setter større krav til utholdenhet og teknikk i terrenget enn kapasitet til å løpe fortest mulig i noen minutter, anbefaler han å holde igjen på sprengløping. Det reduserer også risikoen for skader. 

– Det er lett å kjøre intervalldragene litt for fort i forhold til den farten du kan holde som konkurransetempo, særlig på starten av sesongen når man gjerne er ekstra ivrig og litt rusten på rutinen. Kjører du for eksempel fireminuttersdrag som går bare litt fortere enn det du egentlig er sterk nok til å holde, øker risikoen for skader betraktelig, poengterer Viberg Jermstad.

Derfor foreslår han heller å prioritere økter med flyt og konkurransefart enn blodintervaller i rød sone.

– Birken er ikke et høyintensitetsløp, men et terskelløp. Derfor trenger du heller ikke løpe intervaller i sone fire og fem. Det er bedre å trene på å holde et godt tempo, holde farten over bakketopper og ta med seg flyt og fart i nedoverterrenget etterpå.

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen