Nyheter

Riibers tips til Birkebeinere

tdXc86bP

Tekst: Ingeborg Scheve, Foto: Birken/Geir Olsen, Swix og NSF

JARL MAGNUS RIIBER TIL BIRKEBEINERE – IKKE GJØR TRENINGEN SÅ KOMPLISERT

Kombinertkanonen Jarl Magnus Riiber forklarer at kombinert og langløp har mer til felles enn man skulle tro, og at hans langrennstrening ligger på nivå med mosjonister. 

– Jeg trener akkurat det jeg må, og ikke noe mer, sier Jarl Magnus Riiber, som nå har bosatt seg på Lillehammer for å sikre seg gode, stabile skiforhold. 

Birken deler kombinertkometens treningstips og forslag til intervalløkt for skiløpere som satser mot Birken eller andre langløp

23-åringen forklarer at kombinert på verdenscupnivå og langløp har mer til felles enn man skulle tro, ikke minst den konstante tidsklemma. Den er ikke blitt mindre aktuell etter at han ble pappa i mai 2020. 

Hans beste tips treningstips: Det trenger ikke å være så komplisert. Det viktigste er at treningen gjennomføres, og at den gjennomføres med kontinuitet.

SYSTEMATISK OG MÅLRETTET
På en typisk uke blir det som regel fire langrennsøkter: to intervalløkter og to langturer, altså slett ikke ulikt det Birkebeinere gjør. Men Riiber gjør det med eliteutøverens hode og innstilling, systematisk og målrettet. 

Både intervaller og langturer har viktige funksjoner, og Riiber forklarer kombinertløperne generelt langturer høyt.

– Langturene er ekstremt viktige. Det er den måten vi kombinertløpere har muligheten til å samle timer uten at det blir så mange langrennsøkter i uka, for vi skal jo ha tid til å drive med skihopping også, sier han. 

NØKKELØKTER
– Mitt beste tips til deg som vil gå raskere i Birken, er å få to inn intervalløkter med høy puls hver uke, sier Riiber.

Intervalløktene varer typisk en times tid. Riiber er også opptatt av at økta skal gi en god følelse, ikke bare god treningseffekt. Det handler blant annet om å ta seg tid til oppvarmingen og gå seg inn i økta. 

– Pass på å få en rolig inngang på økta, slik at du blir inspirert til å gi på i dragene, sier Riiber.

I tillegg anbefaler Riiber også å legge inn noen lengre turer der du veksler mellom rolig og litt hardere innsats, gjerne hver uke om tid og forhold tillater. 

– Du bør få noen fine totimers-turer der du får opp pulsen, roer ned og kjører en ny periode med høy puls, sier han.

DETTE ER RIIBERS FAVORITTØKT
Når det er intervaller på programmet, har Riiber en rekke å velge mellom. Men ofte er det enkleste også det beste

Slik gjennomfører du Riibers treningsøkt:

  • Varm opp i 30 minutter ved å gå rolig.
  • Gå hardt i 25 minutter. Her skal du ha høy puls og kjenne at du blir sliten.
  • Gå 5-10 minutter i rolig tempo der du får ned pulsen.
  • Gå et nytt drag på 25 minutter. Gå tøft og få høy puls.
  • Gå deg ned i 30 minutter

– Det trenger ikke å være så komplisert. Velg løype etter føret. Har du en fast strekning på 25 minutter? Da er det 25 minutter den ene veien og 25 minutter tilbake, sier Jarl Magnus Riiber.

Riiber
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen