Nyheter

Torstein er verdensmester i rally

Torstein Eriksen VM 2020

– Bil og Birken er to forskjellige verdener, men jeg er dønn avhengig av Birken.

Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Privat og MCH Photography / Total Racing

I fjor ble Mads Østberg og kartleseren Torstein Eriksen verdensmestere i rally. For kartleseren ble grunnlaget og forutsetningen for VM-gullet lagt i skisporet. Der henter han den fysiske og mentale styrken som kreves for å bli best i verden i bilen.

– Fysisk og psykisk overskudd er alfa-omega for å prestere på jobben og yte maks, forteller Torstein Eriksen.

30-åringen fra Sigdal har vært kartleser på fulltid siden 2016 og for Mads Østberg siden 2017. I fjor ble de verdensmestere i rally i klassen WRC-2, klassen for serieproduserte biler, med en Citroën C3 R5.

Med reiser, konkurranser og testsamlinger bor de to sammen halve året. Det krever sitt av dem begge for at samarbeidet skal fungere optimalt. Da er det viktig at en også klarer å koble av, og for Eriksen er treningen viktige friminutt.

– Bil og Birken er to forskjellige verdener. Men jeg er dønn avhengig av Birken. Ski er hobbyen min, og jeg går på ski først og fremst for å få koble av i hodet, men Birken er treningsmålet mitt, og all trening jeg gjør er mot Birken, sier Eriksen. 

Hvilken betydning har fysisk trening i jobben som kartleser?
– Å være kartleser er ekstremt intenst, og du må være i god form for å klare å yte maks under så stort press over tid. Treningen gjør at jeg greier å holde kreftene oppe, sier Eriksen.

Dessuten er trening viktig for å holde vekta nede, noe som også er en faktor i jobben som kartleser.

– Vi er på vekta hele tida. Det er en nedre vektgrense for bil med fører og kartleser, og vi prøver hele tida å ligge så nær den minimumsvekta som vi kan, så da er det viktig at kartleseren ikke er for tung, sier Eriksen med et hint av selvironi.

– Ubeskrivelig vakkert
Eriksen alltid har vært glad i å gå på ski, og skiturer har vært en viktig del av livet helt siden han var tre år gammel. Men det var i den første sesongen som kartleser tilbake i 2009 Eriksen fikk det for seg at det var på tide å gå Birkebeinerrennet.

– Jeg har alltid likt å gå på ski, helt siden jeg var liten. Men da jeg og kompisen min overnattet ute på Kvarstad i 25 minusgrader en vinternatt i 2009 og ventet på at VM-sjåførene i The Mountain-etappen skulle komme forbi, bestemte jeg meg for at det var på tide å bli birkebeiner, sier Eriksen ivrig, og forklarer:

– Det er noe ubeskrivelig vakkert med landskapet i Birken-land. Det er ikke så vilt eller bratt, og det er ikke så mye spisse fjell, men det er stort og åpent på en måte som gir meg en utrolig fin ro.

Det skulle likevel gå enda noen år før Eriksen stilte til start første gang, men da var det gjort. Eriksen debuterte i Birkebeinerrennet i 2015, og har gjennomført hvert år siden da, med unntak av 2017 da Birkebeinerrennet ble avlyst på grunn av for mye vind, og i fjor da koronapandemien førte til full nedstenging av Norge en uke før rennet skulle vært arrangert. I år blir det dermed femte gang han går fra Rena til Lillehammer.

At årets utgave kan bli i form av VinterBirken QR, der deltakerne kan gå når de vil mellom 6. februar og 7. mars, og får registrert gjennomføringen ved å skanne QR-kodene underveis i løypa, legger ingen demper på entusiasmen.

– QR-Birken er jo helt genialt. Det gir masse frihet og fleksibilitet, og jeg tror det kan friste folk som ellers ikke ville vurdert å gå Birken til å prøve. Det gjør at enda flere får sjansen til å kjenne på Birken-gleden, sier Eriksen.

Tidoblet grunntreningen – vil knuse persen
Fordi koronapandemien førte til at en del VM-runder ble avlyst i 2020, fikk Eriksen vesentlig bedre tid til å trene i fjor.

– I 2020 fikk jeg gått over 500 kilometer på rulleski. Normalt har det vært rundt 50. Jeg vet at det kanskje ikke høres så fantastisk ut for de proffe skiløperne, men så er ikke de verdensmestere i kartlesing for rally, sier Eriksen.

Selv merker han imidlertid at de ekstra treningstimene har gjort underverker for formen, og dermed har han også hevet ambisjonsnivået.

– I år tenker jeg at i stedet for å bare gå for å slå meg sjøl, så skal jeg gå for å få en god tid. Jeg vil under fire timer nå, sier han.

Yte-økter og nyte-økter
Eriksens treningsopplegg er enkelt, og består av to typer økter: Yte-økter og nyte-økter, med klart flest av den siste kategorien.

– Jeg er en turmann. Jeg elsker å være ute på tur i naturen, sånn med kakao og kvikklunsj i sekken. Da kan jeg være borte flere timer og gjerne alene. Da har jeg det fint, og lenge var dette den eneste treningen jeg gjorde mot Birken. Men siden jeg fikk lagt så godt grunnlag i sommer, har jeg begynt å legge inn noen hardere økter også i vinter, sier Eriksen.

Det er imidlertid ikke snakk om strukturerte intervalløkter eller noen form for systematisk treningsprogram. Yte-øktene er bare turer hvor han går litt fortere, men litt kortere.

– På yte-øktene mine går jeg mellom 10 og 20 kilometer, men da går jeg på litt. Nyte-øktene mine er ofte mellom 20 og 30 kilometer og varer opp mot tre timer, forklarer Eriksen.

På en typisk uke blir det 1-2 yte-økter og 3-4 nyte-økter. Fra månedsskiftet februar-mars legger han også ned en eller to turer på minst fem mil, slik at han får prøvekjørt distansen før han stiller til start på Rena tredje lørdag i mars.



FAKTA:
Navn: Torstein Eriksen
Født: 29.april, 1990
Fra: Steinberg
Yrke: kartleser i rally siden 2009, fulltid siden 2016
Trener: cirka fem dager i uka når har ikke er ute og kjører rally. Langrenn om vinteren, rulleski, landeveissykkel og fjellturer om sommeren
Birken-aktuell: Går Birkebeinerrennet for femte gang, i år med ti ganger mer grunntrening enn før og ambisjoner om å komme under 4 timer.
Torstein Eriksen rulleski 2021 - Privat
Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen